Single Blog Title

This is a single blog caption

Groen licht voor sociaal engagement bij WOPA

Bij WOPA hanteert men aardig wat normen en waarden en ook op sociaal vlak engageert het bedrijf zich graag. Zo onderhoudt WOPA een solide samenwerking met het GTB, de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en -begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen. Het GTB werkt samen met VDAB om deze mensen een gepaste job op de arbeidsmarkt te kunnen aanbieden.

Via het GTB zijn wij in contact gekomen met L. uit Bilzen. Hij heeft onlangs ons team vervoegd als magazijnier. L. had voordien al een degelijke job met meer dan 20 jaar dienst. Chronische gezondheidsklachten gooiden echter roet in het eten. De klachten begonnen vrij onschuldig met een pieptoon in het rechteroor. Toen die klachten erger werden zocht L. professionele hulp.

Na consultatie werd de Ziekte van Menière als diagnose gesteld. Menière is een vervelende ziekte die het binnenoor aantast. De gevolgen kunnen tinnitus en doofheid te maken krijgt. De ziekte kan ook gepaard gaan met ernstige aanvallen van draaiduizeligheid. Met aangepaste medicijnen en voldoende rust kan hij die klachten wat onderdrukken. Echter aan doofheid en tinnitus valt helaas niets te doen.

Behandelingen bieden geen soelaas

L. had al tal van behandelingen ondergaan met een zuurstofkuur en een hogedruktank maar niets hielp. Toen nadien ernstige evenwichtsproblemen de kop opstaken, experimenteerde Pofessor Desloovere van UZ Leuven door het rechterlabyrint tijdelijk lam te leggen. De geneesheer hoopte dat deze zo opnieuw geprikkeld kon worden wanneer de medicijnen uitgewerkt waren, maar dat leverde helaas niet het gewenste resultaat op.

Op dat moment was L. al een tijdje ziek thuis nadat hevige aanvallen op de werkvloer hem teisterden. Hij kon niet tot rust komen en werd in het ziekenhuis opgenomen. Nadien volgden uiteraard vele onderzoeken. Daaruit bleek dat L. door deze problemen ook chronische hyperventilatie, angst- en paniekstoornissen en agorafobie had ontwikkeld. Na deze vaststelling werd duidelijk dat de huidige job van L. geen optie meer voor hem was.

Flexibel werk bij WOPA

Hij contacteerde het GTB en heeft twee maal met succes een deeltijdse onbezoldigde stage gelopen bij verschillende bedrijven alvorens bij WOPA aan te kloppen. “Wij hebben hem vanaf half december 2016 in dienst genomen met een BIO (Beroeps Inlevings Overeenkomst) en vullen elkaar goed aan. Hij heeft flexibiliteit nodig zodat hij kan rusten wanneer nodig, en WOPA biedt hem deze mogelijkheid aan”, aldus Frederik Steegen.

Bedrijfsleider Walter Opsteegh is erg tevreden over L.: “Hij kwam bij ons aankloppen voor een aangepaste job nadat hij vernomen had dat wij hier een magazijnier konden gebruiken. Hierin had hij wat ervaring en het gesprek verliep vlot. Meteen werd duidelijk dat de neuzen in dezelfde richting wezen. Het was toch wel een kleine sprong in het duister, maar omwille van zijn capaciteiten wilden we hem die kans zeker geven. We wisten waar we rekening mee moesten houden en dat hebben we gedaan. Als return kregen we een gemotiveerde werkkracht bij en de samenwerking loopt dan ook vloeiend.”

So far so good! Of toch niet? Helaas loopt niet alles van een leien dakje… De controlerend geneesheer van het ziekenfonds blijft halsstarrig volhouden dat L. in staat is een voltijdse betrekking te vervullen. Iets wat menig andere geneesheren tegenspraken tijdens de onderzoeken. Ook heeft L. al een gerechtelijke procedure achter de rug met het bewuste ziekenfonds over het al dan niet invaliderend karakter van zijn gezondheidsproblemen. Een procedure waarin hij gelijk kreeg. L. heeft een sterk vermoeden dat hij nu op het verloop van die rechtszaak wordt afgerekend. Daarom heeft hij beslist om over te stappen naar een ander ziekenfonds waar hij hoopt op een neutrale beslissing om zo zijn job bij WOPA verder te kunnen zetten.

Rate onze blogpost
[Totaal: 1 Gemiddelde: 5]
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!